Als de advocaten het al niet weten…

Ik ben eigenlijk al mijn hele leven lang zelfstandig ondernemer. Dat schijnt tegenwoordig hip te zijn zoals je in mijn eerder post kunt lezen. Waar andere echter hun bedrijf runnen vanuit de koffietent op de hoek, heb ik echter een serieus bedrijf. Ik heb dus ook klanten.

Nu treedt er in mei een nieuwe wet in werking, de zogenaamde wet Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel de AVG. Deze wet is opgesteld door de Europese Unie, en heeft dus invloed op heel Europa. Deze wet bepaald hoe bedrijven, maar ook particulieren, met persoonsgegevens van anderen moeten omgaan. Daar heb ik natuurlijk op zich niet zo veel op tegen, iedereen vertrouwt er tegenwoordig maar op dat bedrijven op een goede en verantwoorde manier met hun gegevens omgaan. Dit soms natuurlijk geheel onterecht. Zo kennen bijvoorbeeld Google en Facebook jou waarschijnlijk beter dan dat jij jezelf kent. Ik  ben dus geen tegenstander van een wet die onze persoonsgegevens moet beschermen.Advocaat

Waar ik echter wel tegen ben, is de manier waarop deze wet wordt ingevoerd. Deze wet heeft zoals gezegd, invloed op iedereen, maar treft vooral het bedrijfsleven. Bedrijven als de Rabobank of Heineken hebben een een legal afdeling waar 20 man zit die precies begrijpen wat deze wet precies inhoudt en wat dit betekent voor het bedrijf. Een dergelijke afdeling heb ik echter niet. Ik ben dus aangewezen op andere partijen die mij hierin juridisch advies moeten geven. In heb een ondernemingsrecht advocaat ingeschakeld dat hier verstand van heeft. Tot mijn grote verbazing konden deze gespecialiseerd advocaten mij ook geen concreet stappenplan geven waarin precies staat wat ik nu moet doen. Zij vertelden mij dat er na mei eerst enkele waarschuwingen zullen worden uitgedeeld aan ondernemers die niet aan de nieuwe wet voldoen, en daarna zullen er ongetwijfeld een paar worden aangeklaagd. Op dat moment ontstaat er dus jurisprudentie die als leidraad kan worden genomen voor de rest van ondernemend Europa. Als advocaten die hier 10 jaar voor hebben gestudeerd het al niet begrijpen, snap ik niet hoe de gewone ondernemer dit wel moet begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *